Je hebt een leven vol met mensen en kansen. En die mensen en kansen bepalen in hoeverre je jezelf kan geven, omdat je in iedere situatie iets van jezelf kwijt kan. Maar dit ervaar je niet altijd zo. En dat komt omdat je in heel veel situaties, en relaties met mensen, voorgespiegeld hebt gekregen wat er wel en niet toe doet, en waarom. Niet altijd bewust, maar juist vaak onbewust. 

Als systeem begrijpen

Mensen kunnen elkaar spiegelen. Die manier van zijn en doen, gaat niet over wie je als mens ten diepste bent en zijn kan, maar wie je lijkt te moeten zijn en wat je lijkt te moeten doen. In de ogen van de buitenwereld. Dit is complex. Omdat het vaak al zo normaal lijkt, hoe de zaken gaan. Dat het begrijpen ervan niet lukt zonder er een systeem van te creëren. Zo is je gezin van herkomst een systeem. In dit systeem heb je rollen, en die worden wel of niet vervuld. En je geeft en neemt op basis van de posities die ingenomen worden. Maar deze posities zijn niet altijd de rollen die gepakt moeten worden, maar de ruimte die er leek te zijn om je veilig te wanen, of om gezien te worden. Dat betekent dat je je binnen het systeem bent gaan verhouden op de manier die je het meeste bevestigde. En dat kan heel lang goed voelen totdat er situaties ontstaan waarin niet meer lijkt te werken wat je gewend bent te doen. 

Je plek innemen

En dat is een kans om te kijken naar het systeem. Naar de rollen die er zijn. Naar de posities die worden ingenomen. En hoe je deze ‘verstaan’ kan op basis van de natuurlijke orde die er zijn kan in systemen. Zo ben je als oudste degene die mag geven op basis van senioriteit. En is het belangrijk dat je naast geven ook ontvangen kunt. Dat iedereen het eigen lot kan dragen, en dat men hier zelf kan bepalen of het lot de basis is van je bestaan, of de basis is van je missie. Het lot is namelijk de inspirator van degenen die zich sterk willen maken voor hun missie. Maar het lot kan ook de oorzaak zijn van ontkennen of erkennen van het bestaan zelf. Deze manier van leven is een vorm van geven en nemen op basis van angst, waar je ook vertrouwen als basis kan omarmen. Dit laatste is vaak moeilijk waardoor veel systemen gebaseerd zijn op het voorkomen van ellende, verlies en tekort. Maar dit resulteert in minder ruimte voor de innerlijke behoeften van mensen waardoor de drive om je leven op je eigen en unieke wijze te leven, onderdrukt wordt. Met alle gevolgen van dien. 

Jezelf zijn en doen

Dit is wat ieder mens ontdekt en ervaart door systemisch te kijken naar zijn of haar leven, en de blokkades die ervaren worden. Dit perspectief opent deuren. Omdat dan gekozen kan worden voor een weg die er altijd al was en is, namelijk die van jezelf. Met alle ups en downs, alle mensen, en alle mogelijkheden en kansen die je helpen ervaren hoe bijzonder jij bent en je leven is. En dit is waar ik je bij kan helpen met behulp van systemisch werk.